Här kommer min korsettsömadsbeskrivning på svenska
Here is my corset tutorial on Swedish, you English speaking folks can find the English version here.
Dethär är en beskrivnig på hur jag syr mina korsetter, I mina ögon är det ettt väldigt enkelt sätt att sy. Du behöver inte oroa sig över att sy i diket och ha sömmar som inte helt och hållet stämmer överens. Korsetten i beskrivningen har ingen planchett, för när jag tog bilderna så hade jag inte lärt mig att använda dom än. Men HÄR finns en jättebra beskrivning på hur man gör, och det är précis så jag gör med mina planchetter.
Denhär beskrivningen beskriver inte heller någon mönster konstruktion, det är helt enkelt en sömnadsbeskrivning.
Denhär korsetten är sydd i coutil, mitt favoritmaterial för korsetter, i mina ögon är det överlägset alla andramaterial jag provat, men det är bara min åskit.
I alla fall korsetten i tutorialen har två lager coutil och ett lager väldigt jobbigt satintyg som yttertyg.
Jag börjar med att med hjälp af Flisofix stryka ihop yttertyget med coutilen, det gör jag innan jag klipper ut mina bitar. Det gör att man slipper problem so att stryka tyget på avigsidan, yttertg som strechar mer än innertyget osv + att du behöver inte klippa lika många delar om två lager sitter ihop.
Sedan så klipper jag ut mina delar, Jag brukar ha en 1,5 cm sömsmån men av någon anledning så hade jag 2 cm på korsetten som jag gör på bilderna I denhär beskrivningen. Du kommer att ha 4 bitar av varje mönsterdel, en höger och vänster bit och i två lager. I beskrivningen klippte jag i fyra lager på samma gång, det är inte att rekomendera, delarna rör sid lite när man klipper i tyget, klipp i dubbelt tyg som mest.
Titta, nu är alla delarna utklippta, jag hatar att klippa tyg det är så förfärligt tråkigt.
Eftersom jag inte har någon planchett så har jag istället korsettstål I mitt fram, fyra stycken I denhär beskrivningen. Det jag börjar med är att sy kanalerna för dom.
Nu börjar den “riktiga” sömnaden. Jag använder mig av en teknik som kallas för ”flat felled seams” för att insidan på korsetten bli ”ren on fin”. Men den är svårt att förklara i text så du kommer att tänka ”wtf” i mitten av nästa text (jag lovar), men kolla då på bilderna och läs igenom texten så kommer du att förstå.
Ta mittendelen och sedan nästa del, lägg dem räta mot räta. Med denhär tekniken så syr man in sömsmånen mellan de båda lagren med tyg.
Nåla och sy sömmen, klipp sedan v-n I sömsmånen på den kurvade delen.
Vik nu over delarna så att de blir aviga mot aviga (det är nu som du kommer att fatta hur tekniken fungerar ;) ) Titta, sömsmånen på insidan, ren insida, ren utsida, visst är det underbart!
Nåla fast delarna I sidan och pressa dom.
Sy en söm så nära kanten som du vill, jag syr så nära jag kan.
Nu ska vi sy kanalen för korsettstålet, bedd på kanaler beror på vilken bredd du valt på stålen. Jag brukar ha 7,5mm stål och syr då kanaler till dom som är ca 9mm breda, har man 5mm stål syr man kanaler som är ca 7mm breda osv. Kanalen är alltså helt enkelt en söm med mellanrum du väljer efter stålets bredd, bredvid sömmen du nyss sydde.
Nu när du gjort en sida är det bara att göra exakt samma sak på andra sidan.
Nu är det bara att forstätta med resten av delarna, kom ihåg att klippa v-n I de kurvade sömmarna. Det gör man för att slippa för mycket tyg I sömsmånen, det ger en finare söm och gör inte sömmen svagare.
Jag gillar att bestämma formen på korsetten medans jag syr den, när alla delar är ihopsydda men innan jag syr fast kantbanden så fixar jag formen på nederkant och underkant.
Nu är det dags att sätta I korsettstålen, jag använder krinolinstål överallt förutom i de kurvade sömmarna, där använder jag mig av spiralstål.
Nu är det dags för kantbanden, vi börjar med mitt bak delarna, jag använder mig att ett färdiggjort satin kantband. Wi börjar att sy det på vad som kan kännas som fel sida, men på detta sättet så får du den sista sömmen, den vikigaste och synligaste sömmen på utsidan.
Du syr på kantbandet på fodersidan, sedan viker du över och nålar fast det på rätsidan. Den råa kanten hamnar på insidan och den avslutande sömmen kommer på utsidan.
Gör samma sak i ovankant och nederkant på korsetten.
När vi sytt på kantbanden så är det bara dags att sätta i öljetterna, märk ut var du vill ha dom. Sedan gör jag hål för dom, jag försöker att inte ha sönder några trådar när jag gör det. Om man klipper hål med en håltång så kan öljetten till slut dras ut när det blir lite påfrestning på den.
Sätt sedan i öljetterna.
Oh!! den där stod jag och beundrade när den fanns i Radiodays fönster… Fantastiskt underbar!
SV: Oj, visste inte att det var ett sådant kraftigt tyg. Men men, blir väl fint fall i kjolen då :D
Vilken gedigen tutorial du har gjort! Korsetter är nog en utav få saker som jag aldrig tänker försöka sy. Tänker jag nu i alla fall. Det är verkligen en hel vetenskap. Har en korsett som en jätteduktig tjej som gått en massa sömnadsrelaterade utbildningar och sådär sydde upp inför min studentbal och jag fullkomligt älskar den. Hon berättade om band och skenor och sådant och det är så sjukt mycket man måste lära sig för att kunna sy en perfekt korsett. Så nej, det verkar faktiskt för krångligt. Jag vill ju att första ska bli perfekt – inte den femte i bästa fall! Du är minsann duktig. Kram kram
Hej igen. Kom på att tyget kanske inte behöver vara så kraftigt i alla fall. Ett draperi måste ju inte nödvändigtvis vara som en gardin. ;)
Så duktig du är på att förklara!
Gäller samma principer för underbust-korsetter? Utom mönstet och så.?
Tack :) Japp samma principer gäller även för underbystkorsetter :)
hejsan, underbar beskrivning!
Har länge funderat på att sy en korsett och jag tror att tiden är inne nu när jag hittat en sån bra beskrivning ;)
Har bara en fråga, hur syr du kanalerna?
Tack på förhand och för beskrivningen !
Hej och tack för de vänliga orden :)
Jag syr mina kanaler vid sömmarna, en kanal per söm, här är bilder som visar hur :)
Först syr jag en stickning vid söm linjen http://www.flickr.com/photos/katafalk/3496517973
sedan syr jag en till söm bredvid för att skapa själva kanalen http://www.flickr.com/photos/katafalk/3496529695
Bredden på kanalen beror ju på vilken bredd man har på stålen, jag använder 7,5mm stål och då passar en kanal på 1 cm perfekt (stålet bygger ju lite på höjden så man behöver några mm extra för att det ska gå att få i stålet.)
Med denhär sömnadsmetoden så hamnar stålen i sömsmånen emellan lagren med tyg.
Lycka till med korsetten!
Var köper du ditt coutil? Jag får inte tag på något…
Jag köper min coutil från venacavadesign.co.uk men jag vet att http://www.violalahger.se har i sin butik i Stockholm om man inte vill köpa från utlandet :)
the dress is original
as all that was on your site :)
if you miss a day, you can sew me a dress princess / queen, marie antoinette lool like (this is a joke / dream)
There can be on your blog, I read the other
HOLA ! Permiteme felicitarte por este gran tutorial de verdad es excelente las fotos muy bien explicadas, gracias por compartir esta importante informacion!
Saludos desde Mexico!
Hej. Vart kan man köpa korsett stål?
Mvh Anna